Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2012 07:07 - Сезонът на тиквите
Автор: krasi08 Категория: Хоби   
Прочетен: 2678 Коментари: 1 Гласове:
18

Последна промяна: 02.11.2013 10:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Дойде и сезонът на тиквите - едно от най-полезните творения на природата и един от любимите ми зеленчуци. Хората казват: "Яжте тиква и ще бъдете слаби и красиви."
Комбинацията от фибри, минерали и витамини, които тиквата съдържа, е впечатляваща.
 В нея има и целулоза, която е представител на неразтворимите фибри, и пектин, който е разтворим. Целулозата понижава холестерола, включително лошия, редуцира триглицеридите. Пектинът пък контролира нивото на кръвната захар.
Честата консумация на тиква пази от стрес. Тя конкурира достойно картофите по съдържание на калий, който пък стимулира сърдечния мускул и има силно диуретично действие

Тиквата е истински балсам и за стомашно-чревния тракт- действа като фина защита при възпаление на лигавицата. Предпазва от запек и така намалява риска от туморни образувания на червата.

image

Витамините В1, В2 и РР, на които тиквата също е богата, са мощни регулатори на всички обменни процеси в организма, укрепват и нервната система. Съдържа и витамин С, с което прекрасно компенсира липсата на слънчевните плодове и зеленцуци през есента и зимата.

Тиквата спокойно може да се използва за редукция на тегло. Въглехидратите в 100 г са едва 6-7%. Белтъците са 1%. Тя е подходяща както за един разтоварителен ден в седмицата, така и за по-амбициозна тридневна диета, след която обаче трябва да се направи плавно захранване. 

Кулинарните варианти за приготвянето на тиквата са стотици- от нея може се направи и крем супа, и различни видове десерти.

Ето и едно мое кулинарно творение с тиква, наречено "Цигулката на Паганини".
А на снимката по-долу се вижда и най-голямата тиква с тегло 60 кг., изложена на "Празника на плодородието" в гр. Кюстендил.
image

Добре е да знаете, че печена тиква е по- полезна от варената, защото при варенето голяма част от полезните й съставки отиват във водата. По-добре е да я подсладите с мед, вместо със захар, тъй като медът е с близо 400 полезни вещества, сред които и някои антибиотици. Тиква се консумира в целия свят.

В някои региони на Италия, като Кампания, Пулия и Тоскана, отглеждането на тиква е дългогодишна традиция. Един от най-цветните фестивали в нейна чест е в Пиегайо, селце близо до град Лука в Тоскана. Фермери от цялата област се събират там, за да покажат най-големите си тикви.
 Сергиите в деня на фестивала преливат от всякакви тиквени специалитети, както и мед, месо и сирена, всичките местно производство. Можете да си купите кукли, направени от плодове, както и мраморни фигурки на тикви във всякакви форми и размери.
Най-добре е да отседнете в самия град Лука. За да стигнете до фестивала, можете да вземете самолет направо до Пиза.

Приятна консумация на тиква и специалитети с тиква. Сега му е времето.











Гласувай:
18



1. анонимен - pipinana
07.10.2012 07:26
PREDPO4ITAM SI JIVIA 4ovek i liubov a gotveneto e vreda na ne6tata
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 982206
Постинги: 239
Коментари: 156
Гласове: 590
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930