Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2014 09:29 - Картини и спомени от изложби
Автор: zan9 Категория: Изкуство   
Прочетен: 2083 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 24.04.2014 15:28


 Снимки и статии за Здравко Анев:image

След като първо я показа у дома си пред най-близки приятели-интелектуалци, художникът Здравко Анев подреди своята нова самостоятелна изложба „Портрети“ във Възрожденското училище.Столовете в залата бяха надредени „наопаки“, като своеобразен знак, че към картините всеки може да има своята гледна точка, а ако желае, може и да им обърне гръб. В отриването се включиха режисьорът Душко Добрев, който чете стихове от литературната класика, и Биляна Попова, която пък избра да се впише в арт атмосферата със свои поетични творби. Техните изпълнения бяха миксирани с импровизации на пиано  от самия художник.

Искам много години напред да откривам твои изложби, каза Душко Добрев, на което авторът репликира с усмивка, че би искал и да продава това, което рисува. Всеизвестно е, че – както всичко друго, и пазарът на произведения на изкуството се комерсиализира  и доколкото някой изобщо купува картини, изборът е върху по-четивни сюжети, докато дръзките експерименти си остават само за изложбите.

Здравко Анев е сред най-ярките и нестандартни имена в съвременния кюстендилски арт живот, платната му са колкото смели, толкова и талантливи и заредени с провокативни послания – като него самия. Но макар да е емблематичен и особено продуктивен творчески, художникът живее в бедност – с военноинвалидната си пенсия и минималната заплата, която съпругата му Христина – агроном по образование, получава като чистачка в детска ясла.

image

image

image
Художественатагалерия „Владимир Димитров – Майстора”стана домакин на поредната авангардна изява на един от най-интересните и продуктивникюстендилски художници Здравко Анев, озаглавена от автора „Тихо”.Внушителната експозиция с десетки мащабни платна в преобладаващата си част е разположена в залите от недовършената част на галерията. В края на изтеклата седмица авторът сам откри изложбата по ефектен и нетрадиционен начин, като водеше посетителите от зала в зала и представяше най-емблематичните картини, техния подтекст и внушения. В началото той подчерта огромното значение на изкуството на Майстора. Художникът енергично и със замах демонстрира нестандартно усвояване на експозиционното пространство. Аранжировката също е негово дело. Музикалният фон на пиано бе заслуга на Павел Чавдаров.   Изложбата, благодарение, на която зрителят може да почувства въображението и фантазията на автора, бе придружена от стилен коктейл. Наименованията на изложбите на Здравко Анев винаги подтикват към размисъл: „Карнавал на лицемерието”, „Настръхнала нежност”, „Кюстендилски въздишки”, „Протегната природа”, „Анатомия на духа”, „Светлият свят на тъгата”, „Ромолене”, „Визуални миражи”.   Здравко Анев е следвал в Художествената академия на пластичните изкуства в гр. Лодз – Полша и в Художествената академия в София. Участва в изложби на СБХ. Самият той се определя като провокативен експериментатор. „Духовната материалност е междинно време. Аз съм междинното време”, казва за себе си художникът. Негово кредо е поетичността на духа.   Според оценката на изкуствоведи, Здравко Анев е от онези хора, които сякаш никога не са живяли в нашия свят. Той е предпочел да бъде себе си и затова, дори когато разговаря с някого или пътува в автобуса, рисува. Рисува идеалната си представа за хармония, като безпогрешно отсява дори неродените мисли, като студени и топли тонове!Често художниците в Кюстендил възприемат естетиката на местната традиция в живописта, но Здравко Анев е автентичен в глобален смисъл с неподражаем щрих и замах, както на четката и молива, така и в мислите си. Понякога импресионист и романтик, друг път експресионист, възмутен от реалностите на материални предизвикателства - една невероятна творческа личност.
image


Кюстендилският художник Здравко Анев подреди изложба във фоайето на театъра и представи първата си стихосбирка „Подскачащи чувства”. На събитието се стече културният елит на Града под Хисарлъка. С думите „Откривам пред вас един спящ сън” художникът приветства гостите си.
Сред тях бяха езиковедът Десислава Страхилова, художникът Георги Андонов, архиварят Петър Шейков, музикантката Ваня Ангелова, художниците Светлин Блажев, Владо Шунев, Кирил Иванов, Нели Сиракова, бившата директорка на картинната галерия Илона Захариева, Светослав Чернев. Пред картините с интерес се спряха поетът Методи Джонев, семейството на ветеринаря д-р Хлебаров, поетът Давид Аладжем, София Пейчева – директорка на библиотеката, заедно с екипа си, учителката по литература Захариева.

Нестандартният творец и съпругата му Христина почерпиха с пивко вино и изискани бонбони. Двамата все още са много влюбени и навсякъде са неразделни. За жена си художникът казва: „Христина е един безкраен лабиринт – влезеш ли в него, няма излизане, тя е една загадъчна Хеопсова пирамида – неизчерпаема загадка… И турските сериали не могат да ни надминат. С такава жена ще преживея, ако земята се обърне!”.

За 1 година Анев създава 300 картини, правил е изложба във френската столица под наслов „Парижки мисли”. Правил е изложби още в Полша и Унгария. Кюстендилецът казва, че не продава картините си, а прави изкуство за изкуството.

image

image

image

image

 




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zan9
Категория: Изкуство
Прочетен: 139123
Постинги: 50
Коментари: 14
Гласове: 63
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930